Historier
Banksy
Kender du mon Banksy? Mange kender og elsker Banksys graffiti, mens andre betragter den som hærværk. Han er en anonym gadekunstner. Ingen ved, hvordan han ser ud, eller om Banksy er hans rigtige navn.
Nogle mener, han er født i 1974 i Yates i Storbritannien. Han begyndte at male graffiti i starten af 1990’erne. Han har skrevet bøger, lavet film, malerier og skulpturer og meget andet.
Da det er ulovligt at male på mure, broer og fortove, blev han inspireret af en fransk gadekunstner, Blek le Rat, til at bruge stencilering. Man laver en stencil ved at skære huller i noget pap og spraye gennem hullerne. På den måde kunne han hurtigt skabe billedet og komme væk i en fart, inden politiet fangede ham. Næste morgen kunne folk så se et helt nyt stykke kunst i gadebilledet.
Nogle gange blev billederne malet over med det samme, men andre gange fjernede folk hele stykker mur, fordi de godt kunne lide hans graffiti. Han har malet i store byer over hele verden. Der er politiske budskaber i hans billeder, og han bruger gerne figurer som rotter, aber, børn og politimænd i dem.
Selvom han er ukendt, har han også lavet mange udstillinger og solgt mange billeder.
Nogle af hans værker sælges for svimlende beløb. Pige med en rød ballon hedder et berømt billede, som Banksy solgte for 8,9 millioner kroner i 2018. Til overraskelse og chok for alle havde Banksy indbygget en makulator i rammen, og da billedet var solgt på auktionen, blev halvdelen af værket automatisk klippet i strimler, som hang ud neden for rammen. Det var klogt af køberen at beholde det ødelagte billede. Det blev nemlig senere solgt for 163 millioner kroner på en auktion i London.
Han forærede i 2020 et sort-hvidt maleri med titlen Game Changer til et hospital i Southhampton som en hyldest til sundhedsvæsnet under corona-pandemien. Billedet forestiller en dreng, der leger med en superheltedukke i sygeplejerskeuniform. I papirkurven ved siden af ham ligger de almindelige superhelte som Batman og Spider-Man.
Game Changer var udstillet på hospitalet et stykke tid, hvorefter det blev solgt for, hvad der svarer til over 140 millioner danske kroner. I stedet har de nu en kopi, og pengene blev brugt til sundhedsvæsnet.
Banksy købte sig et skib, som bruges til at sejle rundt på Middelhavet for at redde flygtninge og migranter på det åbne hav. På skibet står ordet redning, og der er et billede af en pige med en hjerteformet redningskrans.
Man kan roligt sige, at Banksy har en drøm om en bedre verden, hvor der ikke findes krig og uretfærdighed, og det får han fortalt gennem sin kunst.
Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard blev født 10. december 1996 og er opvokset i Hillerslev i Thy. Hans far mente, at han ville egne sig godt som bankmand, da han var god til matematik.
I forhold til sine jævnaldrende var Jonas en spinkel dreng, men han havde en stor drøm. Han drømte om at vinde Tour de France, når han blev stor.
Som 11-årig blev han træt af at spille fodbold, for de andre var dobbelt så store som ham.
Hans far tog ham derfor med ud til et etapeløb i cykling i Thisted. Derude havde cykelklubben, Thy Cykle Ring, en stand, hvor man kunne blive testet på en hometrainer. Jonas var så god, at han fik lov til at låne en cykel af klubben.
Han begyndte senere at træne i klubben sammen med de voksne. Han havde svært ved at følge med, men lærte meget af dem. Jonas havde stor lyst til at cykle, men han vandt ikke rigtig noget.
Engang skulle Jonas på en træningslejr i Italien, hvor han for første gang skulle cykle i bjerge. Det var han virkelig god til.
I 2016 var Jonas med i et cykelløb ved Pøt Mølle. Her er en meget hård bakke. Jonas cyklede fra de andre og vandt løbet. Straks efter fik han en kontrakt med Coloquick.
Under et cykelløb i Norge brækkede Jonas lårbenet, og da han var kommet sig, tog han i 2018 til Spanien på træningslejr med sit hold. Her lå et bjerg, hvor rytterne kæmpede om rekorden. Jonas ville slå de andre, og det gjorde han. Han slog rekorden med 12 sekunder.
Jonas var således i topform, og senere samme år fik han kontrakt med det professionelle hollandske team Jumbo-Visma. Han var nu professionel cykelrytter.
I 2021 blev han nummer to i Tour De France efter Tadej Pogacar. Det var svært for Jonas at fatte, at det var sket. Ud over sejren havde han vundet to etapesejre og bjergtrøjen.
I sommeren 2022 sad folk klistret til skærmen for at se Jonas vinde Tour De France mod rivalen Tadej Pogacar. På den sidste nedkørsel skred Pogacar ud i et sving, men Jonas viste sportsånd og ventede på ham. Jonas vandt etapen.
Da Jonas vendte hjem til Danmark, blev han hyldet på Rådhuspladsen og i Tivoli.
Naja Münster
Kan en 3-årig blive berømt? Ja da, især hvis barnet hedder Naja Münster.
Naja bor i Vojens med sin far Finn og mor Hanne, og hun har tre større brødre: Morten, Max og Dennis. Naja er født i 2009.
Som 11-årig begyndte Morten at lave små rollespils-videoer, som han lagde på YouTube, men de blev ikke set af mange. Efter fire år fik han den idé at sidde og snakke med sin hund, Bubbi, og pludselig fik han mange følgere. Max blev derefter trukket ind i det. Han lavede en video, der fik 50.000 følgere den første dag. Far og mor begyndte også at lave videoer.
Morten lavede et kæmpehit med en video af lillesøster Naja på hendes 3-årsfødselsdag. Publikum elskede, når Naja var med, og da Naja blev 6 år, overtalte Morten sine forældre til at lade Naja få sin egen YouTube-kanal. Hun blev hurtigt berømt blandt de yngste seere.
En af Najas første videoer som 6-årig hedder Strandet på en øde ø. Her sidder hun og Max på sengekanten og svarer på spørgsmål om, hvad de ville gøre, hvis de var på en øde ø. Naja ville finde et busstoppested, så hun kunne komme hjem. Efter få uger var videoen blevet set 282.000 gange.
Morten og Naja vandt Zulu Award 2016 og fik titlen Årets Youtuber. Hun blev samme år udråbt som Årets Stjerneskud til Guldtuben, der er en prisuddeling til de bedste danske youtubere.
Når man er så kendt, kan man ikke gå i fred. Alle steder, hvor Naja kommer, er der fans, der vil tage selfier med hende og have hendes autograf. Naja elsker sine fans, og synes det er sjovt.
Hvis hun skal på tur med skolen, kan det dog godt blive et problem med alle de fans. Så må lærerene sige til fansene, at Naja altså er i skole nu.
Naja har været med i to Far til fire-film: Far til fire i solen og Far til fire og vikingerne.
Line Kyed Knudsen har indtil nu skrevet 8 bøger, hvor Naja Münster er hovedperson. Naja reklamerer selv for bøgerne på YouTube.
Naja havde en drøm om at komme bag om optagelserne til serien Klassen på DR Ultra. Den drøm gik i opfyldelse, og hun lavede en hel udsendelse. Men hun drømte også om at blive skuespiller i Klassen, og den drøm er blevet til virkelighed: Hun spiller med i 12. og 13. sæson.
Viktor Axelsen
Viktor Axelsen bryder ud i gråd, der ikke vil stoppe. Han har lige slået matchbolden i kampen mod den kinesiske badmintonspiller Chen Long i OL i Tokyo 2020 og er nu vinder af guldmedaljen.
En drengedrøm er blevet opfyldt. Siden Viktor var lille, har han set frem til denne sejr. Før dette store øjeblik har han vundet et hav af medaljer i andre turneringer.
Som 16-årig var han så talentfuld, at han blev verdensmester i en ungdomsturnering – U/19 – i Mexico. Viktor fortæller, at han som lille var meget god til at ramme ting, for eksempel i rundbold i børnehaven. For at blive udfordret mest muligt trænede han med spillere, der var ældre og bedre end ham selv. Han ville være den bedste, og han havde viljen til at blive det. Det var han ikke bange for at sige højt.
Typisk træner Viktor to til tre gange om dagen i seks dage og holder så en fridag med lette strækøvelser. Noget af træningen er kondi- og styrketræning. Han fortæller, at hvis man vil være god til at smashe, må man være stærk. Samtidig skal man sørge for at få en sund kost. Når man træner så meget, som han gør, spiser man også meget. Kroppen har ligeledes brug for hvile. Mentalt skal man kigge fremad og ikke lade sig slå ud af de fejl, man laver.
Men det vigtigste er, at Viktor elsker at spille badminton.
Kina har en lang tradition for at udvikle verdens bedste badmintonspillere. Derfor fik Viktor den idé at lære sig kinesisk. Han så fordele ved det. Så han gik i gang med onlinekurser og fik en lærer. Han lyttede til kinesiske podcasts og kastede sig ellers ud i at bruge sproget. Han siger, at det skal være sjovt at lære et nyt sprog, og at man på den måde lærer nye mennesker at kende. Derfor bliver han også mødt med respekt, når han kan tale med sin modstander på kinesisk. Sproget åbner døre. Flydende engelsk taler han også.
Viktors fremtidsdrøm er at blive bedre og bedre – og vinde.
MØ
Karen Marie Aagaard Ørsted Andersen bliver født i 1988 i Ubberud ved Odense. En dag bliver verden og Karen ramt af Spice Girls-feber. Ved at efterligne idolerne opdager Karen, at hun kan lide at optræde.
Omkring 7. klasse bliver hun voldsomt tiltrukket af goth-stilen og punkmusikken.
Hun skifter skole til en friskole i Odense, hvor hun møder andre unge, der også klæder sig i sort. Hun begynder at lytte til punk og heavy metal og bliver optaget i et band.
Da hun er 15 år, møder hun Josefine Struckmann, og de danner pigepunkduoen MOR. Deres musik lægger de ud på platformen Myspace.
Senere møder Karen produceren og musikeren Ronni Vindahl, som hun får et tæt samarbejde med. Hun er allerede ved at være kendt og får sig et kunstnernavn, MØ, som er hendes farfars initialer.
Snart får hun mange jobs i udlandet, og i USA bliver hun opdaget af talentspejdere. Hun får en pladekontrakt og udgiver flere singler. MØ får et hit med nummeret Pilgrim og vinder P3-prisen. Prisen bliver overrakt af selveste Melanie C, Sporty Spice.
Det er vildt.
En af de drømme, der også gik i opfyldelse i 2013, var at spille på Roskildefestivallen. Hun skulle optræde i et telt beregnet til 2.000 mennesker, men der kom cirka 25.000.
Karen var så heldig, at Diplo, en amerikansk producer, ville producere en af hendes sange. Den blev lavet i samarbejde med gruppen Major Lazer og blev et verdenshit. Sangen hedder Lean On.
På nummeret Cold Water synger hun sammen med Justin Bieber og Major Lazer. Denne sang bliver også et megahit.
MØ flytter til Los Angeles og farer ellers verden rundt og giver koncerter. Selvom hun kan mærke, at kroppen er ved at sige fra over for det høje tempo, stopper hun ikke.
Dog tager hun sig en lille pause, mens hun skriver sin næste sang i 2016, Final Song, som også bliver et hit over hele verden. Hun var bogstavelig talt bange for, at denne sang skulle blive hendes sidste, så stresset er hun.
Karen når at skrive flere hits og turnere, inden hun en dag i 2019 bliver ramt af et panikanfald. Kroppen har sagt stop. Hun holder pause i et år, og så kommer coronakrisen. I den tid laver hun sit tredje album Motordrome, som ventes ud i 2022.
MØ har fået opfyldt flere drømme, end hun drømte om.
John Lennon
Forestil dig, at der ikke findes himmel og helvede.
Forestil dig, at der ikke findes lande.
Forestil dig, at der ikke findes besiddelser, og at der ikke er grådighed og sult.
Så var der ikke noget at gå i krig for, og verden ville leve i fred.
Sangen Imagine beskriver en drøm om, at alle mennesker kan leve i fred med hinanden. Den udkom i 1971, hvor vietnamkrigen rasede, og blev et kæmpehit.
John blev født i 1940 i Liverpool i England. Han er opvokset hos sin moster Mimi, hvor han blev anbragt af sin mor, Julia, da hans far forlod familien. Hans mor, som var meget musikalsk, holdt dog kontakten med ham og lærte ham akkorder på banjo. Skoletiden var problematisk for ham.
Da John var 17 år, blev hans mor kørt ihjel af en spritbilist. Han havde mistet sin mor for anden gang. Han var meget påvirket af tabet og skrev sange om det.
Paul McCartney, der også havde mistet sin mor, blev han gode venner med. Sammen med Paul, Ringo og George dannede han gruppen The Beatles. Bandet var enestående og lavede hit på hit.
Den japanske kunstner Yoko Ono blev hans store kærlighed. De giftede sig i 1969, og han trådte ud af The Beatles. De to bosatte sig i New York og lavede musik sammen.
I vinteren 1970 var parret i Thy i Nordvestjylland. Fire skoledrenge på 16 år ville så gerne møde deres idol, at de bad om fri fra skole. Men der kom et voldsomt snevejr, som gjorde, at de kom for sent frem til det officielle pressemøde. De bankede på døren alligevel og var så heldige at få 33 minutters film- og lydoptagelser med John og Yoko. Disse optagelser er lige blevet solgt på auktion for 370.000 kr., selvom de er over 50 år gamle.
En decemberaften i 1980 stod en fan klar med en skarpladt pistol foran Johns hoveddør i New York, da John og Yoko kom hjem fra et lydstudie. Han skød John i ryggen med fire skud. John Lennon døde til hele verdens sorg.
Forestil dig, at alle levede i fred med hinanden.
Du siger måske, at jeg er en drømmer, men jeg er ikke den eneste.
Amanda Gorman
På den unge Amanda Gormans Instagram kalder hun sig digter, skribent og drømmer. Amanda blev verdenskendt, da hun ved den amerikanske præsident Joe Bidens indsættelse den 20. januar 2021 oplæste sit digt The Hill We Climb. Det gjorde hun på en meget smuk måde. Hun var kun 22 år. Hun stod foran hele verden i sin gule frakke og med et rødt bånd om sit opsatte hår.
Efter denne optræden gik de sociale medier amok. Et døgn efter hun havde optrådt, havde hun 2 millioner følgere på Instagram. I dag har hun 3,8 millioner.
Kort før præsidentvalget blev USA’s kongres stormet af bøller. Amanda så det som et tegn på, at demokratiet er i fare.
Digtet hedder på dansk Bjerget vi bestiger. Det handler om, at nationen er ufærdig. Vi skal nedlægge våbnene, arms, og i stedet række armene, arms, ud mod hinanden. Arms betyder oversat fra amerikansk både våben og arme og danner et ordspil. Sejren skal komme ved at bygge broer, ikke ved at slås. Det giver håb for alle, at en tynd pige, efterkommer af slaver, kan drømme om at blive præsident – og nu står hun minsandten og taler til en.
Måden, Amanda læser sit digt på, kaldes spoken word-teknik. Det betyder, at det skal fremføres på en levende måde. Amanda bruger blandt andet armbevægelser og betoninger til at tryllebinde tilhørerne med.
Allerede da Amanda var lille, begyndte hun at skrive. Hun har optrådt ved andre store begivenheder, skrevet i aviser, været i tv og har udgivet bøger, blandt andet en børnebog. Hun har allerede modtaget flere priser.
Verden kan forandres med ord. Amanda drømmer om, at unge mennesker begynder at skrive. Derfor støtter hun en organisation, der hjælper unge med at komme i gang. Hun håber, at det kan være med til at afhjælpe uligheden i det amerikanske samfund.
Amanda er vokset op med en enlig mor og to søskende i Californien. Hun er færdiguddannet i sociologi fra Harvard Universitetet.
Drømmen er at stille op som præsidentkandidat i 2036, når hun bliver gammel nok. Det giver håb for andre, at en efterkommer af slaver har mulighed for nå så højt.
Frida Kahlo
Frida blev født i Mexico i 1907. Da hun var syv år, fik hun polio, som gjorde, at hun måtte halte resten af livet.
Da Frida var 18 år, kom hun ud for en alvorlig trafikulykke, og hun lå på hospitalet i tre måneder. Hun brækkede knogler i hele kroppen. Hun måtte derefter bære korsetter og bandager, der gav hende mange smerter.
Mens hun lå i sengen, fik hun lyst til at male. Hun havde et spejl over sin seng og gav sig til at male selvportrætter.
Hendes malerier kan virke uhyggelige. Efter en af sine utallige operationer malede hun et billede af sig selv med søm over det hele og et mærkeligt metalstativ, der skulle holde hendes krop oppe.
Hun malede også et smukt selvportræt med dyr og sommerfugle. Om halsen har hun et tornehalsbånd som smykke. Vedhænget er en død kolibri.
Frida malede også sig selv som en såret hjort med mange pile stikkende ud af kroppen.
Ulykken betød, at hun aldrig fik børn. Hendes savn kan ses i nogle af hendes malerier.
Selv om man skulle tro, at hendes billeder var mørke og dystre, når man læser om alt det, Frida har været igennem, er det ikke tilfældet. Frida var meget inspireret af mexicansk og indiansk folkekunst, og ligesom hendes billeder sprudler af farver, nød hun at klæde sig i flotte kjoler og sætte blomster i håret.
Nogle mener, at hun malede sine drømme. Selv sagde hun, at hun malede sin virkelighed.
Hun forelskede sig i maleren Diego Rivera, da hun var 20 år. Det var et stormfuldt ægteskab, hvor de blev gift, skilt og gift igen. Huset, de boede i, er nu museum.
Frida var kommunist hele sit liv og kæmpede for frihed og fred. Hun ønskede, at hendes malerier kunne bidrage til dette.
Hun døde i 1954 kun 47 år gammel. Senere er der blev lavet udstillinger, film og bøger, der handler om hende.
Familien Kløvedal
I slutningen af 1960’erne flyttede Troels Beha Erichsen ind i et kollektiv, Maos Lyst, i Hellerup. Beboerne blev enige om at tage navnet Kløvedal som mellemnavn. Kløvedal er elverfolkets tilholdssted i Ringenes Herre af Tolkien.
Troels havde en barsk barndom, efter hans forældre blev skilt. Han var på forskellige børnehjem, i plejefamilier og på kostskoler. Den lykkeligste dag i hans liv var, da han forlod skolen og kom i lære som 15-årig som elektriker på Helsingør Skibsværft.
Nordkaperen, som han købte sammen med nogle venner i 1967, er et sejlskib, som også har en motor. Troels Kløvedal sejlede rundt om jorden tre gange i skibet.
Det blev til mange film og bøger, hvor Troels fortalte om de utallige rejser. Med ombord på Nordkaperen var børn og voksne, der fik oplevelser for livet på verdenshavene. Troels døde i 2018, og han testamenterede sit skib til sine børn og ti unge mennesker, der kunne styre skibet.
Troels fik fem børn med fire kvinder. Den ældste søn er Mikkel Beha Erichsen. Han har fra barnsben sejlet med Nordkaperen og lært, hvordan man hjælper hinanden på et skib. Det praktiske ved sejlads lærte han dog mest af sin stedfar, Peter. Når Mikkel var med sin far ude at sejle, var han ofte væk i flere måneder. Han oplevede andre kulturer og måder at leve på, mens hans kammerater sad i klasseværelset derhjemme.
Mikkel er kendt for sit arbejde som TV-vært og siden for serien Kurs mod fjerne kyster, hvor han sammen med sin kone Marian og sønnerne Emil, Theis og Alfred tog på jordomsejling i tre år ombord på skibet Havana.
Senere købte han skibet Wallenberg, som kunne sejle i isfyldte farvande. Med dette skib har han været langt mod nord og siden sat kurs mod de danske kyster.
Når han ikke sejler, bor han på en husbåd. Da hans børn var små, boede familien i et kolonihavehus. På den måde fik Mikkel råd til sin drøm om at sejle verden tynd.
Kamala Harris
At en farvet pige, hvis far kom fra Jamaica og mor fra Indien, kunne blive vicepræsident i USA, er et eksempel på den amerikanske drøm.
Hendes forældre mødte hinanden i USA til en demonstration for retfærdighed, da de var unge. Da Kamala var lille, var hun med til demonstrationerne i sin klapvogn. Man kan sige, at hun har fået kampgejsten ind med modermælken. Moren sagde nemlig: Lad være blot at sidde og brokke jer over tingenes tilstand. Gør noget!
I børnehaveklassen var hun med i et integrationsprogram, der kørte sorte børn ud til mere velhavende kvarterer med skoler, hvor flertallet var hvide.
Hendes forældre var højtuddannede, og hun blev selv jurist. Hun arbejdede som anklager i mange år, blev valgt som justitsminister i Californien og blev også valgt til Senatet.
En af de ting, hun kæmper for, er afskaffelse af dødsstraffen. Hun ønsker sig også en sundhedsreform, så de fattige kan komme til læge eller på hospital.
Hun har selv mærket forskelsbehandling, da hun var lille, fordi hun er sort, og naboens børn ikke måtte lege med hende på grund af hendes hudfarve.
Præsident Joe Biden valgte Kamala til sin vicepræsident. Kamala skal træde i stedet for Joe Biden, hvis der skulle ske ham noget.
Douglas Emhoff, Kamalas mand, har to børn. De kalder hende momala, fordi hun ikke er så begejstret for ordet bonusmor. Selv har hun ingen børn.
Kamalas navn betyder lotusblomst. Lotusblomsten er en åkande, der flyder på vandet med sin smukke blomst, men under overfladen har den lange og dybe rødder.
En børnebog har hun også skrevet. Hun mener, at alle børn har brug for rollemodeller at spejle sig i. Det kan være din tante, din mor eller din onkel. Alle børn har nemlig brug for at føle sig som superhelte af og til. Hvis man gør sit bedste, bliver verden et bedre sted.
Mon ikke Kamala selv bliver et forbillede for mange mennesker?
Kevin Magnussen
Den unge racerkører Kevin Magnussen har opnået det, som mange racerkørere drømmer om: at køre Formel 1.
Han er født i 1992 og var allerede tidligt interesseret i motorsport. Han har det ikke fra fremmede, da også hans far, Jan Magnussen, er racerkører.
Kevin debuterede i Formel 1 som 21-årig for McLaren. Han var dermed den femte dansker, der nogensinde havde kørt det berømte race. Fra barnsben drømte han om at blive verdensmester i Formel 1.
Hans bedste resultat til dato er hans debutløb i 2014, hvor han blev nummer tre i Melbourne i Australien og kom på podiet.
I Formel 1 har Kevin Magnussen kørt for McLaren, Renault og Haas. Kevins Formel 1-bil i 2020 havde en ferrarimotor med 950 hestekræfter.
Hans karriere i Formel 1 sluttede med en 18.-plads i Abu Dhabi. Han fik efterfølgende ikke kontrakten med Haas forlænget.
For fremtiden skal Kevin køre i en anden slags bil, hvor han skal samarbejde med holdkammerater. Bilen er forsynet med en cadillacmotor, har to sæder og 580 hestekræfter. Racet foregår i USA og hedder Chip Ganassi Racing i IMSA-serien.
Motorløbene her kræver noget andet af kørerne, fordi der skal køres længere og tages mange sving. Det er yderst belastende for kroppen. Nogle løb varer to timer og fyrre minutter, mens Daytonaløbet varer 24 timer, og Motul Petit Le Mans varer 10 timer. I sit første løb i den nye serie opnåede Kevin sammen med sit hold en femteplads.
Fra 2022 skal Kevin køre i den kommende hypercarserie. Han har skrevet en flerårig aftale om at køre for Peugeot.
Kevins drøm om at blive verdensmester i Formel 1 blev ikke til virkelighed. Måske kommer han tilbage til Formel 1 engang? Kun tiden vil vise det. Indtil da drømmer han om at vinde så mange løb som muligt.
Anna Ancher
Anna Brøndum bliver født den 18. august 1859 i Skagen. Dagen før hun bliver født, får hendes forældre, Ane og Erik Brøndum, fornemt besøg.
H.C. Andersen har taget den lange rejse fra København til Skagen og ankommer til Brøndums gæstgiveri, hvor han beder om at få serveret fisk.
Ventetiden er lang, og H.C. Andersen er træt og sur efter den lange tur i hestevogn langs kysten fra Frederikshavn til Skagen.
Han skælder ud, og Ane mener, det er ham, som fremskynder fødslen, så Anna kommer til verden senere på natten.
I Annas barndom fortæller Ane ofte, at det er H.C. Andersen, de skal takke for Annas talent. Hun er nemlig den eneste af sine fem søskende, som har talent for at tegne og male.
På den tid er Skagen et lille fattigt fiskerleje. Kunstnerne fra København søger nye motiver til deres kunst.
De bliver tiltrukket af lyset på Skagen og det hårde liv blandt fiskerne.
Anna vokser op på hotellet og lister sig ind på kunstnernes værelser, når de er ude at male. Hun er nysgerrig og følger deres arbejde, når de står udenfor og maler deres malerier.
En dag, da Anna er 15 år, kommer der en ung maler til byen. Han hedder Michael Ancher.
Anna og Michael bliver glade for hinanden, og Michael opfordrer Anna til at gå på Kuhns malerskole i København, hvilket hun får lov til af sine forældre.
Senere, da Michael Ancher får et legat for et af sine skagensmalerier, frier han til Anna, og de bliver gift i Skagen kirke.
Kuhn, som underviser Anna i at male, siger til hende, at hun nu skal pakke sin malerkasse ned, stoppe med at male og passe sin familie.
Men det vil Anna ikke. Hun drømmer om at fortsætte med at male. Michael bakker hende op, og hun fortsætter med at male resten af livet.
Anna og Michael bosætter sig i Skagen og åbner deres hus for mange andre kunstnere.
Sammen med blandt andre Marie og P.S. Krøyer, Holger Drachmann og C.L.T. Locher danner de det, man fremover kalder for kunstnerkolonien i Skagen.
Anna har siden sin uddannelse hos Kuhn været inspireret af vilde farver og begynder at eksperimentere med farverne i sine egne malerier.
Ægteparret Anna og Michael tager ofte ud at rejse i udlandet, og under et besøg i Frankrig bliver Anna især inspireret af kunstneren Gauguin, som er kendt for at male farverige malerier.
Hun finder sine motiver i sine nære omgivelser, hvor hun maler sin familie, fiskerne og deres familier, sit hus og sin have.
Hun bliver mere og mere interesseret i at male lyset i sine motiver, og siden er hun blevet meget kendt for netop lyset i sine malerier.
Anna og Michael Ancher får den 18. august 1883 en datter, Helga Ancher.
Både Michael og Anna underviser Helga, som senere uddanner sig på Københavns Kunstakademi.
Helga får ingen børn og testamenterer ved sin død sit barndomshjem i Skagen til Skagens Museum, hvor man i dag kan komme og se hus og indbo, som stadig står, som det stod, da Anna og Michael levede der.
Anna lever i en tid, hvor kvinder er nogen, man maler, men Anna drømmer om at male hele livet, og hun bliver en af de få kvinder fra sin tid, som får sin drøm opfyldt.
Kim Larsen
Kim Mellius Flyvholm Larsen bliver født den 23. oktober 1945 i København.
Det er lige efter 2. verdenskrig, og danskerne er fattige, men Kim er glad og tilfreds.
Hans far forlader familien i 1950, og Kim vokser op sammen med sin storebror og sin mor. De bor i et hjem med levende musik.
Kims mor spiller på klaver og synger for ham og hans bror.
Kim lytter også til musik. Den musik, som er moderne i Kims ungdom, er udenlandsk rock, og Kim Larsen elsker især Little Richard, Elvis og The Beatles.
Kim vil også gerne selv spille, og som 14-årig får han sin største drøm gennem flere år opfyldt. Han får en guitar af sin mor.
Efterhånden som Kim øver sig, bliver han bedre og bedre til at spille guitar. Først tænker han, at han skal være lærer som sin mor og morfar, så efter et højskoleophold uddanner han sig til lærer på seminariet.
Guitaren er altid med. Kim møder folk på sin vej, der lærer ham, hvordan han skal blive bedre på guitaren.
I 1969 danner Kim sammen med Wili, Franz og Bjørn, som senere bliver erstattet af Søren på trommerne, bandet Gasolin.
I starten spiller de sammen sådan mest for sjov, men ret hurtigt begynder de selv at tro på, at de er gode. I 1971 producerer de deres første plade, Gasolin, med danske rocknumre.
Og så går det derudad med koncerter og flere plader.
Gasolin får succes, men der begynder langsomt at opstå uenighed mellem Kim og Franz. De vil ikke helt den samme vej med bandet.
Kim begynder at lave soloplader, hvilket også bliver en succes. Undervejs er der dog også modvind.
Drømmen om at prøve lykken i USA bliver en fiasko, hvilket er med til at afslutte bandet.
I august 1978 spiller Gasolin sammen for sidste gang, men Kims solo-succes fortsætter, for hjemme i Danmark venter ny succes med sange på dansk.
Kim skriver sange, laver soloplader, film og holder koncerter. I 1995 spiller han nu sammen med det nye band, Kjukken.
Kim Larsen er kendt for at synge med meget åben mund. Han bliver også kendt for at turde bruge mund, altså at sige sin mening.
Kim elsker at komme ud til sine fans.
Selv da han bliver gammel og må gå med stok, bliver han ved med at holde koncerter.
Kim Larsen bliver en af Danmarks største sangere, hvis ikke den største. Han dør den 30. september 2018, 72 år gammel.
Den 7. oktober 2018 møder 35.000 mennesker op på Rådhuspladsen i København til Kim Larsens mindekoncert ”Som et strejf af en dråbe – Danmark synger farvel til Kim Larsen”.
Nogle af de bedste bands og sangere i Danmark er mødt op for at mindes Kim Larsen ved at hylde ham gennem sang og musik.
De spiller numre fra hans eget repertoire.
Greta Thunberg
En kold januardag i året 2003 får sangerinden Malena Ernman og skuespilleren Svante Thunberg en lille datter, som de kalder Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg.
Greta vokser op i Stockholm i Sverige, hvor hun også går i skole.
Greta har det ikke altid godt, og efter lang tid og mange undersøgelser på sygehuset fortæller lægerne hende, at hun lider af Aspergers syndrom.
Det betyder, at hun ser på verden på en helt særlig måde. Hendes far forklarer, at hun er ”i stand til at se ting udefra”. Hun siger selv, at hendes Aspergers syndrom er en slags superkraft.
Da Greta er 11 år, ser hun i skolen en film om forurening. Hun får en drøm for vores jord, og hun bliver klimaforkæmper. Det starter med, at hun som 15-årig skriver en opgave:
”Vi ved – og vi kan gøre noget nu”. Herefter begynder hun at strejke fra skolen og i stedet gå hen til Riksdagen (Sveriges Folketing), hvor hun sit-down-strejker.
Hun holder tale foran Riksdagen i Stockholm med kampråbet:”Fridays for Future”. Greta opfordrer alle elever over hele verden til at blive hjemme fra skole hver fredag for at få politikerne til at tage klimaforandringerne seriøst.
Derhjemme får Greta gennemført, at familien bliver veganere. De spiser kun planteføde og ikke kød, fisk eller mælkeprodukter. Familien holder også op med at flyve for ikke at skade klimaet.
Hun bliver inviteret til at holde taler til store konferencer.
Hele verden ser og hører med, da Greta holder tale ved FN’s klimakonference i Polen i december 2018 og ved World Economic Forum i Schweiz i januar 2019, hvor hun siger: ”I stjæler vores fremtid.”
Greta Thunberg bliver verdenskendt for sin kamp for klimaet, da hun i hårde vendinger angriber verdens ledere for ikke at gøre nok i klimakampen.
Greta skaber debat hos både klimaeksperter og almindelige mennesker.
Nogle mener, at hendes hårde ord er præcis, hvad der er brug for, hvis klimaet skal reddes. Andre synes, at hun går for vidt.
Millioner af mennesker bliver dog inspireret af den unge svenske pige.
Ifølge naturforskeren David Attenborough har Greta Thunbergs taler skabt resultater.
Mange voksne, der har arbejdet med klimaproblemerne, har ikke opnået det, som Greta har med sine taler: Klimaet er på den politiske dagsorden som aldrig før.
I marts 2019 bliver Greta Thunberg nomineret til Nobels Fredspris.
En engelsk tv-station vil lave en dokumentarserie om Greta. Serien vil følge Gretas internationale rejser, hvor hun holder møder med topchefer og politikere.
Serien vil vise, hvordan klimaforandringerne ændrer vores jord, og hvordan Greta Thunberg kæmper for sin drøm om at redde jordens klima.
Martin Braithwaite
Martin Christensen Braithwaite bliver født den 5. juni 1991 i Esbjerg.
Martins mor hedder Heidi Christensen Braithwaite, og Martins far hedder Keith Braithwaite.
Keith kommer fra New York, og familien har rødder i Guyana, som er et land i det nordlige Sydamerika.
Martin drømmer om at blive professionel fodboldspiller.
Som 6-årig får Martin en hoftesygdom, der gør, at han må sidde i kørestol for at skåne knoglerne.
Martin overvinder sygdommen, og efter 2 år vender modet på at opfylde hans drøm tilbage.
Som 15-årig bliver Martin optaget på FC Midtjyllands fodboldakademi, og han flytter til Ikast for at forfølge sin drøm om at blive professionel fodboldspiller.
Det bliver dog et kort ophold for den unge mørkkrøllede dreng. Martin får hjemve og flytter ret hurtigt tilbage til Esbjerg.
Martin får sin førsteholdsdebut på Esbjergs superligahold den 4. oktober 2009.
Desværre rykker Esbjerg i 2011 ned i 1. division.
Den unge Martin Braithwaite laver sit første mål i danmarksturneringen den 16. oktober 2011 på udebane i Hobro. Esbjerg vinder 1. division suverænt.
Martin og Esbjerg er igen i Superligaen.
Efter oprykningen til Superligaen fortsætter Martin sin fremgang.
Det er især hans fortjeneste, at Esbjerg begynder at bide fra sig i landets bedste fodboldrække.
Martins mål med hælen mod AaB kan mange af hans fans stadig huske.
Martin får sit gennembrud i den danske superliga som angriber på Esbjergs superligahold.
Siden er det blevet til 59 kampe og seks mål. 27 af de kampe har været i Superligaen.
Karrieren er i gang, og næste skridt bliver U21-landsholdet.
Her bliver Martin solgt til den franske klub Toulouse, som betaler 15 millioner kroner for ham.
Martin scorer i denne periode sit første landskampsmål mod Polen.
I Toulouse møder Martin den smukke Anne-Laure Louis.
De gifter sig og holder et stort bryllup på et luksushotel på ferieøen Ibiza. De får 3 børn, og alt tegner godt.
Martin spiller herefter i forskellige udenlandske fodboldklubber.
Endelig en dag går Martins måske største drøm i opfyldelse. Han får i februar 2020 en spillerkontrakt med storklubben FC Barcelona.
Torsdag den 20. februar 2020 bliver en dag, Martin Braithwaite fra Esbjerg aldrig glemmer. I det 72. minut kommer Martin på banen. Barcelonas fans jubler, og Martin kæmper løs på banen.
20 minutter senere har han lagt op til to mål.
Det ene bliver scoret af Lionel Messi, og det andet af Arthur Melo.
Martin Braithwaite har nu de bedste muligheder for at leve sin drøm ud i Barcelona.
Bill Gates
Bill Gates blev født i 1955 i Seattle, USA. Hans far var advokat, og moren var skolelærer. Bill var lidt af en nørd og kun 13 år gammel, da han begyndte at lave små computer-programmer som f.eks. ’kryds og bolle’.
Som 15-årig startede Bill sit eget firma sammen med sin gode ven Paul Allen. Sammen udviklede de et program, som kunne overvåge trafikken i byen Seattle. De fik mange penge for det, og Bill drømte om at gå videre med firmaet, men hans forældre syntes, at han skulle gøre sin skole færdig først.
Paul Allen and Bill Gates omgivet af computere, som de så ud 1981.
Efter at have afsluttet skolen med højeste karakter i matematik kom Bill på universitetet. Han skulle egentlig have været advokat ligesom sin far, men han brugte mere tid i computerrummet end på studierne, så det med at studere var vist ikke lige ham.
Bill Gates store drøm var, at alle mennesker engang i fremtiden skulle have en computer stående på deres skrivebord, og det begyndte han at arbejde på. Sammen med sin gamle ven Paul Allen, startede han firmaet Microsoft. Navnet var en blanding af ordene ’micro-computer’ og ’software’.
I starten holdt Bill og Paul til i en lille garage, hvor de skabte computere og software for store virksomheder, men deres firma voksede hurtigt og fik mange medarbejdere. Microsoft har i dag mere end 100.000 ansatte og er en af verdens største virksomheder.
En computer som den så ud i 1970, da Bill var 15 år.
Bill Gates brændte virkelig for sine ideer og gik efter drømmen. Han har for længst nået det mål, som han satte sig for mange år siden: En computer på hvert skrivebord – med Microsofts software.
I dag er han en meget rig mand og én af de personer i verden, som giver mest til velgørenhed. Men det hele startede med en drøm i en garage i Seattle.
Bill Gates
HC Andersen
H.C. Andersen bliver tit kaldt for den største danske forfatter nogensinde, og du har formentlig hørt eller læst nogle af hans eventyr. Han har blandt andet skrevet ”Prinsessen på ærten” om den fine prinsesse, der var så sart, at hun skulle ligge på 20 madrasser, da hun skulle sove på en ært. Han har også skrevet ”Den grimme ælling” og ”Den lille havfrue”, som Disney senere har illustreret som tegnefilm.
Den store forfatter bliver altid bare kaldt for H.C. Andersen, men hans fulde navn er Hans Christian Andersen.
Han blev født i 1805 for over 200 år siden. Som barn levede han med sine fattige forældre i et lille hus i Odense på Fyn. Hans far var skomager og sled dagen lang til en ussel løn. Han var, trods en lang arbejdsdag, med til at udvikle Hans Christians fantasi, fordi han læste historier for ham og lavede legetøj til ham.
Da Hans Christian var 11 år, døde hans far. Hans mor tog sig ikke rigtigt af ham, så han var kun 14 år, da han tog alene til København. I starten drømte H.C. Andersen slet ikke om at blive forfatter. Han ville være sanger og danser. Men det lykkedes ikke for ham, og i stedet begyndte han at fortælle historier.
Først senere skrev han sine historier og eventyr ned. Gennem tiden skrev han både digte, børnesange og mange andre tekster, men han er mest kendt for sine fantastiske eventyr. De er blevet oversat til 150 sprog. Selv japanere og kinesere kender til H.C. Andersens eventyr.
Hans Christian rejste meget, og på sine mange rejser skulle han have tiden til at gå med noget. Derfor gik han også i gang med at tegne og lave papirklip, som han blev meget dygtig til.
H.C. Andersen drømte om at blive sanger og danser. I stedet blev han en af verdens største forfattere. Sådan kan en drøm godt ændre sig til noget andet og spændende. I dag findes et H.C. Andersen museum i Odense og en forlystelse i Tivoli, som er opkaldt efter et af hans eventyr - nemlig ’Den flyvende kuffert’. Ved Langelinie er der en statue af den lille havfrue fra hans eventyr. Statuen er verdensberømt og en af de kulturelle oplevelser man kan få, når man er på besøg i København
H.C. Andersen er kendt i hele verden – også i USA, hvor man kan se denne flotte skulptur i Central Park i New York.
H.C. Andersen har engang sagt, at han følte sig lidt som den grimme ælling, og det var derfor han skrev historien. Den grimme ælling handler om en ælling, som alle ænderne mobber, fordi den er meget større end de andre ællinger. Men til slut bliver ællingen til en smuk svane.
J.K Rowling
Joanne K. Rowling blev født i 1965 i Yates, England. Hun bliver tit omtalt som ’Harry Potters mor’, fordi hun har skrevet hele syv tykke bøger om Harry Potter og hans venner og fjender på troldmandsskolen Hogwarts.
Da Joanne var seks år gammel, skrev hun en bog om en lille kanin ’Rabbit’, og lige fra den dag drømte hun om at blive forfatter.
Senere, da hun var blevet voksen, tog Joanne en dag en togtur fra Manchester til Kings Cross Station i London. Det var på den tur, hun fik ideen til Harry Potter bøgerne. Hun havde ikke blyant og papir med, så hun sad bare i kupeen i fire timer og fik en masse gode ideer.
Da Joanne kom hjem, begyndte hun at skrive løs, men der skulle gå hele seks år, før den første bog, ’Harry Potter og de vises sten’, kunne købes i butikkerne. Der var nemlig mange forlag, som slet ikke ville udgive bøgerne. Det har de nok ærgret sig over lige siden.
Joanne var kun 6 år gammel, da hun skrev sin første bog.
Harry Potter-bøgerne handler om drengen Harry, som i starten ikke ved, at han har overnaturlige evner. Harrys forældre er begge døde. Han bor derfor hos sin onkel og tante, som behandler ham dårligt. En dag begynder han at få mystiske breve, som vil ændre hans liv for altid. Han møder den gode kæmpe Hagrid, som hjælper ham med at komme ud til troldmandsskolen ’Hogwarts’. Og her står det klart for alle: Harry er en ægte troldmand!
Harry Potter som vi kender ham fra de mange film. Her bliver han spillet af skuespilleren Daniel Radcliffe.
Lige fra Joanne skrev sin første bog, besluttede hun sig for, at hun ville skrive i alt syv bøger om Harry Potter. Og det gjorde hun! Bøgerne om den unge troldmand udkom fra 1997 til 2008, og hver gang en ny bog kom på gaden, stod folk i kø i timevis foran boghandlerne verden over for at få et eksemplar. Bøgerne er blevet nogle af de mest populære børnebøger i verden, og alle bøgerne er blevet filmatiseret.
Joanne K. Rowling har skrevet i alt syv bøger om Harry Potter. De er alle sammen blevet filmatiseret.
Mikkel Hansen
Det er lørdag morgen, og der er fløjtet op til kamp i hallen i Helsingør. På trænerbænken sidder der en lille spinkel dreng ved siden af træneren. Det er Mikkel. Han er 3 år og har godt set, hvordan de store drenge skynder sig ind på banen for at skyde på mål, når der er pause mellem kampene. Inden han får set sig om, er der brugt rigtig mange timer i håndboldhallen i Helsingør. Mikkel, som stadig er meget lille og spinkel i forhold til holdkammeraterne, øver sig i timevis for at finde på nye slags skud og nye måder at bevæge håndleddet på.
En dag tager Flemming, Mikkels far, ham og en kammerat med til Tyskland for at se en stor kamp i Flensborg. Flensborg – Handevit skal spille finalekamp i den tyske Bundesliga. Mikkel er meget imponeret over, hvor dygtige spillerne er. Han kigger op på sin far og siger, at han ville ønske, at det var ham, der var så dygtig.
Solen skinner fra en skyfrihimmel, da Mikkel smækker bildøren i og vinker til sin far. Nu er han en stor dreng, som er på vej på idrætsefterskole på Fyn. Han er lige så stor som sine holdkammerater, og temmelig stærk, fordi han har trænet næsten hver dag. Han er blevet rigtig god til at skyde, og laver mange mål. Hans holdkammerater elsker at spille sammen med ham, fordi han er god til at lave lige nøjagtig den aflevering, som gør, at de kan skyde det fede mål.
En dag får han besøg af træneren fra ligaholdet GOG. Han spørger Mikkel, om han ikke har lyst til at gå på handelsgymnasium på Fyn og starte med at spille håndbold i GOG.
Pludselig ved alle, hvem Mikkel Hansen er. Mikkel bryder sig ikke så meget om al opmærksomheden. Han vil helst bare gerne spille håndbold, som er det bedste, han ved. Han føler, at han har fundet sin plads. Tænk sig, at han spiller på et af verdens bedste håndboldhold i Paris. Mikkel føler sig meget heldig, for nu har han opnået det, han drømte om; at spille sammen med de bedste imod de bedste.
Mikkel glemmer aldrig, hvordan det hele begyndte. Han tager sig altid tid til at hilse på sine fans – og især på alle de børn og unge, som kommer for at heppe på ham, når han spiller kampe.
Han ved godt, at han skal træne hårdt for at blive ved med at være blandt de bedste i verden. Han smiler og er stolt, da han sammen med det danske landshold vinder verdensmesterskabet i 2019. Han bliver endda valgt som den mest værdifulde spiller ved VM. Så bliver det vist ikke større.
Serena Williams
Solen bager ned fra en skyfri Himmel. Der lyder opmuntrende tilråb fra en far, som kaster tennisbolde til sine to små døtre Serena og Venus. Pigerne sveder tran, men de fortsætter med at skyde boldene tilbage mod deres far. De ved, at de mindst skal træne i en time før, de får lov at nyde mors medbragte frokostkurv.
Pigerne, som kun er 4 og 5 år gamle, elsker timerne på tennisbanen. Her får de fars fulde opmærksomhed. Når træningen er slut, venter lektierne derhjemme hos mor. Drømmen om en tryg tilværelse, hvor de får lov at lave det, de har allermest lyst til, kræver mange timers flid.
Nu er Serena 9 år, og hun deltager i de nationale tennisturneringer for børn under 10 år. Richard, Serenas far, har brugt mange timer på at læse og se videoer om tennis for at kunne hjælpe sine døtre. Serena er blevet meget dygtig og vinder rigtig mange tenniskampe. Familien flytter til West Palm Beach i Florida, hvor Serena bliver indskrevet på Maccis Tennis Akademi. Serena træner hver dag. Hun kæmper og har lært, at hun kun får opfyldt sine drømme, hvis hun arbejder hårdt for det. Inden hun er 10 år, er hun nummer et blandt børnetennisspillere under 10 år i Florida. En dag hører Serenas far hvide tilskuere tale grimt om Serena. Richard vælger derfor at trække hende ud af den nationale turnering, da hun ikke skal udsættes for skadelige racistiske kommentarer fra misundelige hvide forældre.
Serena får nu mere tid til sit skolearbejde, men hun fortsætter med at træne hårdt hver dag. Hun spiller andre kampe og allerede som 14-årig i 1995 bliver hun professionel. Hendes drøm er nu tæt på at gå i opfyldelse.
Efter 9. klasse melder hendes far hende ud af Maccis Tennis Akademi og overtager selv den fulde træning af Serena.
Serena er nu blandt de bedste tennisspillere i verden. Serena drømmer mest af alt om at vinde US Open.
En solskinsdag i 1999 overrasker den 18-årige Serena hele verden. Hendes spil er kraftfuldt, hun server helt suverænt og hendes dobbelte baghånd er fantastisk. Hun er klasser bedre end sine modstandere. Hun vinder US Open. Hele verden taler om hende. Aldrig før har tennisverdenen set en ung pige med så stort et talent.
I perioden fra 1999 til 2017 vinder Serena 23 Grand Slam titler i single tennis og 14 double titler sammen med sin søster. For første gang i verdenshistorien har en kvindelig tennisstjerne tjent mere end 80 millioner dollars.
Serenas drøm er gået i opfyldelse.
Bjarke Ingels
Bjarke Ingels er født i 1974 i København. Hans far er ingeniør, og hans mor er tandlæge. Bjarke valgte at søge i en mere kreativ retning.
Hans drøm var at blive tegneserietegner, men efter sine forældres råd endte han på Kunstakademiets Arkitektskole. Bjarke tænkte, at det ville
hjælpe hans tegneevner. Det gjorde det også, men det fik også hans interesse for arkitektur til at vokse, og han valgte derfor at fortsætte
med at studere arkitektur i Barcelona. Her vandt han sin første arkitekturkonkurrence, og det gav ham nye drømme.
Efter endt uddannelse tog han til Holland for at arbejde, men det gik hurtigt op for ham, at han ville være sin egen chef. Han besluttede
sig derfor at tage tilbage til København for at starte sin egen tegnestue med sin belgiske kollega Julien de Smedt. De startede tegnestuen
PLOT, og de fik meget opmærksomhed og respekt i arkitektkredse over hele verden.
Bjarke besluttede sig senere for, at han gerne ville opstarte sin egen tegnestue og stiftede BIG - Bjarke Ingels Group - i 2005. Hans tegnestue,
der har hundredevis af ansatte i København og New York, står bag kendte bygninger og projekter over hele Danmark. Blandt andet 8tallet, VM
husene og Bjerget i Ørestad og LEGO House i Billund.
Også i store dele af verden har Bjarke succes. I New York er en af BIG’s bygninger, VIΛ West 57, blevet en del af den meget berømte skyline,
sammen med Freedom Tower og Empire State Building. Bjarke er en af de mest berømte nulevende arkitekter. Han har modtaget flere priser og æresbevisninger,
og han er blevet sat på en liste over de 100 mest indflydelsesrige mennesker på jorden af Time Magazine. Bjarke startede med en drøm,
der ændrede sig undervejs – fra tegneserietegner til arkitekt - og man må sige, at hans drøm er blevet til virkelighed.
Nadia Nadim
Nadia Nadim er født i 1988 i byen Herat i Afghanistan. Hendes far var general i den afghanske hær og var derfor nødt til at rykke rundt i
landet, alt efter hvor der var brug for ham. Derfor flyttede familien en del rundt i landet. Taliban havde overtaget mange dele af landet,
og da Nadia var 9 år gammel skete det frygtelige. Hendes far blev hentet af Taliban og dræbt i ørkenen. Nadias mor var nu alene med Nadia og
hendes fire søstre. Det var ikke sikkert for dem at blive i Afghanistan, så et par år senere flygtede de mod London. Da de stod af lastbilen,
var det dog ikke London, de var kommet til, men Danmark.
I Danmark endte de på et asylcenter ved Aalborg. Her var der ikke så meget at lave i fritiden, og mange af børnene talte ikke det samme sprog.
Men fodbold kunne de spille sammen uden at kunne tale sammen. Det viste sig hurtigt, at Nadia var super god til fodbold, og hun kom med i den
lokale fodboldklub. Familien flyttede rundt i Jylland, og Nadia spillede i forskellige fodboldklubber.
Familien endte med at bosætte sig i Aarhus, og Nadia blev topscorer på IK Skovbakkens elitehold. Nadia kom på gymnasium, og hun blev student
i juni 2008. I samme måned fik hun dansk statsborgerskab. Efter gymnasiet blev Nadia ejer af en kiosk i Aarhus, men hun besluttede sig for,
at hun hellere ville læse medicin på universitetet, imens hun fulgte sin drøm som fodboldspiller.
Det danske kvindelandshold i fodbold var meget interesseret i at få Nadia Nadim med på landsholdet, men det blev ikke helt let. Fodboldorganisationen
FIFA, der står for alle reglerne, har nemlig en regel om, at en person først må komme med på et landshold, hvis personen har været statsborger
i landet i mere end fem år. Landsholdet fik dog lov til at lave en undtagelse for Nadia, og hun kom med på landsholdet i 2009.
Nadia Nadim spiller nu både på det danske kvindelandshold og i klubben Manchester City, hvor hun udlever sin drøm og beviser sit vilde talent.
Stephen Hawking
Stephen Hawking blev født d. 8. januar 1942 i Oxford i England. Hans familie var meget fattige. Men selv om de var meget fattige, brugte de
penge på bøger. De var nemlig meget betagede af videnskab og var alle meget kloge. Hver havde de ofte en bog med til aftensmaden, som de sad
og læste i, imens de spiste. Familien satte uddannelse øverst på listen over vigtige ting. Stephen og hans søskende skulle gå på gode skoler,
selvom de ikke havde mange penge. Det kostede mange penge at gå på de bedste skoler. Heldigvis var børnene så kloge og begavede, at de kunne
få stipendier. Det betød, at skolerne betalte nogle af pengene, og på den måde lykkedes det for familien. Stephen var især interesseret i matematik,
selvom hans far godt ville have, at han skulle læse medicin.
Da Stephen var 17 år, begyndte han på universitetet i Oxford. Her studerede han naturvidenskab. Da han var færdig på universitetet i Oxford,
begyndte Stephen at forske i kosmologi og relativitet på Cambridge University. Det gik rigtig godt for ham. Han mødte også sin kæreste Jane,
og de var meget glade for hinanden. Pludselig begyndte Stephen at lægge mærke til, at hans krop opførte sig underligt - han var blevet mere
klodset, og faldt tit over sine egne fødder. Efter et slemt fald tog han til lægen. Efter flere undersøgelser fortalte lægerne ham, at han
desværre led af nervesygdommen ALS, og at han sikkert kun ville komme til at leve i to år mere. Stephen blev meget ked af det, men han valgte
at fortsætte sin drøm med forskning.
Stephen & Jane Hawking
Han følte, at han havde fat i gennembrydende videnskab. Han blev gift med Jane, som støttede ham i hans arbejde og plejede ham, når sygdommen
tog over.
Hans forskning viste sig at være gennembrydende, og han fortsatte med at arbejde med kvantefysik. Han udgav A Brief History of Time - hans
største værk, som folk over hele kloden læser. Nervesygdommen gjorde Stephen svagere og svagere, og han kunne bevæge sig mindre og mindre,
men det stoppede ham ikke. Hans karriere er præget af fantastiske opdagelser og forskning, og hele verden fulgte med i hans arbejde, som han
blev anerkendt for med mange priser og ridderordninger. Igennem hele sit liv blev han hyldet for sit store arbejde, som har været meget
vigtig for videnskaben og for vores syn på kvantefysik og sorte huller. Stephen fik tre børn, og han efterlod sig en stor familie. Han døde
som 76-årig i 2018 – og selv om han var syg, fik han udlevet sin drøm.
Astrid Lindgren
- Hun skal hedde Pippilotta Viktualia Rullegardinia Krusemynta Efraimsdatter Langstrømpe, siger Karin og putter sig ind under Astrids bløde dyne. - Eller bare kald hende Pippi Langstrømpe.
Karin ved ikke noget bedre end at lytte til Astrids historier, når vintermørket sænker sig over byen. Nu er Karins mor jo også en ganske særlig historiefortæller. Astrid har selv lyttet til de voksnes fortællinger - helt fra hun var ganske lille pige på landet uden for Vimmerby. Dengang var der ikke noget, der hed radio eller fjernsyn. Mørke vinteraftener blev fyldt med håndarbejde og sjove fortællinger fra Astrids forældres barndomsland.
Den søde Emil fra Katholt er farens historie om sig selv som barn. Han vil det bedste, men kommer altid galt afsted. Astrid kan forvandle Emils skarnsstreger, så man sætter sig i hans sted og derfor ofte undrer sig over, hvorfor han skal straffes, når han nu bare er nysgerrig, sjov og sød.
Astrid har altid elsket at skrive. Som ung bliver hun journalistelev på avisen Vimmerby tidning. Men kort tid efter bliver hun gravid og opgiver derfor sin journalistkarriere. Hun arbejder som sekretær en del år, men drømmen om at skrive og om at skabe sine egne historier er der stadig.
Kort før Astrid bliver gift med Sture Lindgren, henter hun sin søn Lasse hjem til Stockholm. Lasse har de første 2 år af sit liv været hos en plejefamilie i København. Astrid bliver hjemmegående husmor og fylder sine børns liv med leg og gode historier. På et tidspunkt forstuver hun foden og er lænket til sengen. I stedet for at have ondt af sig selv begynder hun at nedskrive alle de historier, hun har fortalt til sine børn.
Astrid gør endelig sin drøm til virkelighed. Hun skriver om Pippi, Emil fra Lønneberg og børnene fra Bullerby. Hun skriver om børn, som overvinder selv de værste forhindringer ved at bruge deres fantasi og gode ideer. Hun skriver om børn til børn. Hun skriver for at få børn til at drømme og turde gå deres egne veje - selv når de voksnes forbud og snæversyn er store bump på vejen.
Astrid ved, at den gode fortælling kan puste til - og holde liv i - ethvert barns fantasi og drømme.
-Jeg vil skrive for en læsekreds, som kan skabe mirakler. Børn skaber mirakler, når de læser.
Astrid har skrevet i alt 34 børnebøger og 41 billedbøger. Hendes bøger er oversat til mere end 100 sprog og udkommet i mere end 165 millioner eksemplarer. Hun forfulgte sin drøm og blev en af verdens bedste børnebogsforfattere.
Grønningen 15
1270 København K.
Denmark
df@barndroemmen.dk
+45 2835 9656